Useimmilla nykyaikaisen elämäntavan omaavilla ihmisillä on jonkin verran kokemusta aknesta. Käytetystä luokitteluasteikosta riippuen aknen esiintyvyys nuorilla vaihtelee 35 prosentista 96 prosenttiin, ja yleisimmin aknen esiintyvyys vaihtelee 80-90 prosentin välillä. Klikkaa tästä saadaksesi lisätietoja.

Onko todennäköistä, että 80-90 prosentilla murrosikäisistä ihmisistä on aina ollut rumia märkärakkuloita kasvoillaan? Evoluutio ei kai ole niin tehoton? Yhä useammin ollaan yhtä mieltä siitä, että me nykyihmiset olemme muuttaneet elinolosuhteitamme liian nopeasti, jotta genetiikkamme olisi pystynyt sopeutumaan. Noin 2 miljoonaa vuotta sitten esi-isämme menettivät karvoituksensa ja alkoivat kävellä pystyasennossa. Se on noin 140 000 sukupolvea. Aloitimme maanviljelyn noin 350 sukupolvea sitten, ja teollinen vallankumous on vain 6 sukupolven päässä. Evoluutio kestää paljon kauemmin kuin 6 sukupolvea, joten emme ole pystyneet sopeutumaan siihen, että luonnolliset öljyt poistetaan päivittäin saippualla. Kuinka kauan on kulunut siitä, kun aloimme viettää suurimman osan jokaisesta päivästä istuen sisätiloissa tietokoneen näytön edessä? 25 vuotta? Meitä ei ole luotu tähän.

 

Meillä on metsästäjä-keräilijöiden geenit, mutta emme enää elä sitä elämäntapaa, ja maksamme siitä hinnan. Tutkijat ovat arvioineet harvojen jäljellä olevien metsästäjä-keräilijäheimojen terveyttä, ja ne ovat meitä parempia kaikilla terveysmittareilla. Heillä on parempi näkö, korkeampi VO2 max, paremmat luuston terveysmarkkerit, alhaisempi insuliini ja BMI ja paljon enemmän D-vitamiinia. Tulehdussairaudet eivät ole ongelma, kuten ei myöskään masennus tai itsemurhat. Monet tyypilliset ikääntymisen tunnusmerkit eivät ole metsästäjä-keräilijöillä ikään liittyviä. Heidän verenpaineensa ei muutu ikääntyessään, eivätkä he ole alttiimpia luunmurtumille. Lihavuutta ei juuri esiinny, ja akne on näissä väestöissä joko hyvin harvinaista tai sitä ei esiinny lainkaan.

 

Eräässä tutkimuksessa (Arch Dermatol. 2002;138:1584-1590) ihotautilääkärit tutkivat 1200 metsästäjä-keräilijää Kitavan saarelta Papua-Uusi-Guineasta, eikä yhtään akne-tapausta löytynyt. Ei edes yhtään asteen 1 tapausta, ja mukana oli yli 300 15-25-vuotiasta henkilöä. Sama päti Paraguayssa asuviin Aché-kansan edustajiin. Monissa raporteissa on todettu, että akne vulgaris puuttuu tai sitä ei juuri esiinny perinteisesti elävillä väestöillä, kuten inuiiteilla, okinawalaisilla ja zuluilla. Perinteisesti elävien tansanialaisten aknen osuus oli 0,1 prosenttia.

 

Mikä on muuttunut?

Geenimme eivät ole ehtineet siirtyä uuteen normaaliin, mutta elämäntavoissamme on tapahtunut paljon muutoksia.
Ruokavalio on suuri muutos. Ennen söimme paljon parempaa ruokaa. Nyt saamme vähemmän kuitua, vähemmän omega-3-rasvahappoja ja karotenoideja, eikä ruokamme ole enää tuoretta.
Olemme sisätiloissa, poissa auringosta 93 prosenttia päivästä.
Olemme passiivisia suurimman osan päivästä. Keskimääräinen metsästäjä-keräilijä kävelee yli 25 kilometriä päivässä.
Olemme lähes jatkuvasti kosketuksissa ihmisen aiheuttamien saasteiden kanssa.
Ja noin 100 vuotta sitten aloimme käyttää saippuaa, jolla huuhtelemme luonnolliset ihoöljyt viemäriin.