Puhdista, puhdista, kosteuta?

Ehkä voimme tarkastella tätä asiaa hieman selkeämmin.. ensin hyvin tieteellisen linssin läpi ja sitten voimme ottaa mukaan hieman tunteita. Yleisohjeistus sanoo, että meidän pitäisi puhdistaa iho – ehkäpä kaksin- tai kolminkertaisesti – ennen kuin levitämme kasvovettä ja sitten kosteusvoidetta. Onko kukaan kysynyt, miksi? Uudismielisen kemistin näkökulmasta katsottuna hälytyskellot soivat. Ihmisen oman tuotannon jäljentäminen on tunnetusti monimutkaista, emmekä tiedä yhtään sellaista, joka olisi onnistuttu jäljentämään. Olemme yrittäneet kovasti valmistaa ihmisen rintamaitoa, mutta emme pysty saamaan aikaan edes puolikuntoista jäljitelmää prebiooteista.. puhumattakaan muusta. Sama pätee taliin, öljyyn, joka pitää ihomme joustavana ja ruokkii ihon mikrobiomia. Talissa on yli 200 rasvahappoa, ja monet niistä ovat hyvin epätavallisia eläimille. Toistaminen on toistaiseksi mahdotonta.

Puhdistus, puhdistus, kosteutus kuulostaa minusta siis tältä.. sinun pitäisi käyttää pinta-aktiivista ainetta emulgoidaksesi talin pois iholtasi sen sulamispistettä (32 °C) korkeammassa lämpötilassa ja pestä se viemäriin. Sitten sinun pitäisi varmistaa, että olet saanut kaiken sen pois toistamalla prosessi. Kun olet varma, että olet poistanut ihosi arvokkaan suojan kokonaan, suihkuta ihollesi nestettä, joka yleensä sisältää etanolia, häiritäksesi ihosi suojatoimintaa, jotta jatkotuotteiden aktiiviset aineet pääsevät tunkeutumaan iholle. Sen jälkeen iholle levitetään petrokemian ja veden emulsiota, joka korvaa menetetyt lipidit, huijaa ihoa luulemaan, että kaikki on hyvin pinnalla, ja näännyttää mikrobiomin nälkään.

Mutta se tuntuu varmasti ylelliseltä! Emme ole varmoja, kuka on ajatellut tämän loppuun asti.. asiakas vai monikansallinen yritys, joka yrittää myydä lisää tuotteita?

Nyt tunnepuoli. Miksi olemme antaneet uskotella itsellemme, että olemme luonnostamme inhottavia ja tarvitsemme jatkuvaa puhdistusta vaahtoavilla tuotteilla? Olemmeko yhä jumissa perisyntijutussa? Synnymmekö syyllisiksi? Olemmeko todella fyysisesti niin likaisia, että meidän on puhdistettava itsemme jollain muulla kuin vedellä? Ainoa kerta, jolloin näen puhdistuksen tarpeelliseksi, on värikosmetiikan poistaminen (jos käytät sitä). Tässä on siis suositeltu rutiinimme.. pese kasvosi vedellä (mieluiten viileällä vedellä) aamulla, ja jos haluat käyttää kosteusvoidetta, voit käyttää sitä. Illalla sinun tulisi poistaa meikki mahdollisimman hellävaraisesti ja käyttää sen jälkeen jotain, joka on mahdollisimman lähellä ihon omaa talia.

Jos olet kiinnostunut anti-ageing-vaikutuksesta, aktiiviaineiden tulisi olla rakenteeltaan sellaisia, että ne tunkeutuvat ihoon itsestään, ilman että ihosi suojaa häiritään.