Ihosi ei ole kehittynyt niin, että se tarvitsisi päivittäistä tuotteiden käyttöä. Etenkään tuotteita, jotka poistavat öljyä ihon pinnalta. Sen jälkeen, kun saippua on tullut osaksi päivittäistä rutiinia, iho-ongelmat, kuten akne ja ekseema, ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Nämä ovat nyt kaksi yleisintä ihosairautta maailmanlaajuisesti, eikä niitä esiinny metsästäjä-keräilijäyhteisöissä.

Seebumi on pyhää.

Metabolinen argumentti vaahtoavia tuotteita vastaan:

Ehkä voisitte auttaa meitä ymmärtämään, miksi uskotte, että vaahtoa tarvitaan puhtauteen? Ymmärrämme helposti, että käytämme vettä poistamaan hien liikunnan jälkeen, mutta miksi meidän on käytettävä vaahtoavia tuotteita? Vaahtoa tuottavat pinta-aktiiviset aineet poistavat öljyä. Tämä voi olla hyödyllistä, jos olet rasvan peitossa autosi korjaamisen jälkeen, mutta miksi meidän on poistettava ihon luonnollinen öljy joka päivä?

Ihminen tuottaa ihon pinnalla enemmän öljyä kuin mikään muu nisäkäs. Öljyä käytetään yleensä energian varastointiin, ja sen tuottaminen on aineenvaihdunnallisesti kallista, ja silti me pumppaamme sitä yli 20 grammaa päivässä. Se vastaa 183 kaloria päivässä, mikä on noin 10 % siitä, mitä meidän on syötävä selviytyäksemme. Evoluutio ei varmaankaan suosisi ihmistä, joka tarvitsisi syödä 10 prosenttia enemmän vain tuottaakseen öljyä iholleen, ellei tuo öljy tekisi jotain tärkeää?

Evoluutio ei ehkä ole täydellinen, mutta sen ratkaisut maanpäälliseen elämään ovat yleensä tyylikkäitä ja tehokkaita. On yhä selvempää, että tuotamme talia ruokkiaksemme ihollamme eläviä lukuisia mikrobeja. Teemme tämän vastineeksi suojasta taudinaiheuttajilta.

Nykyään käytämme saippuaa ja lämmintä vettä talin poistamiseen. Joka päivä. Pakotamme ihon tuottamaan lisää talia korvataksemme sitä. Kaiken kukkuraksi yritämme korvata talin muilla öljyillä (usein petrokemian aineilla). Ihmisen tali on hyvin erikoista. Sen jäljittely on kuin yrittäisi jäljitellä rintamaitoa… lähes mahdotonta. Miksi emme vain jättäisi tätä hyvin hienostunutta öljyä ihon pinnalle.. kuten olemme tehneet viimeiset 2 miljoonaa vuotta?

Geneettinen argumentti vaahtoavia tuotteita vastaan

Sinulla on 99 % DNA:sta samaa kuin simpansseilla ja bonoboilla.. mikä on suurin ero meidän ja niiden välillä? Se on geeneissä, jotka ohjaavat ihoamme. Ihmisillä on erikoinen iho. Ei vain kädelliseksi, vaan nisäkkääksi ylipäänsä.

Meille on kehittynyt joukko geenejä, joiden ansiosta talirauhaset tuottavat erikoisia öljyjä. Sapieenihapon kaltaisia rasvahappoja ei löydy mistään muualta eläinkunnasta. Yhä selvemmäksi käy, että nämä öljyt on suunniteltu ruokkimaan hyvin spesifisiä, yhdessä kehittyneitä mikrobeja, jotka viihtyvät ihmisen iholla. Vastauksena tähän käytämme pinta-aktiivisia aineita pestäksemme nämä öljyt pois.. joka päivä.

Tuntuu epätodennäköiseltä, että ihminen olisi kehittänyt geeniklusterin tuottamaan suuria määriä ainutlaatuista öljyä ihon pinnalle ilman syytä. Ehkä meidän pitäisi harkita tätä käytäntöä uudelleen sen valossa, että 85 prosenttia teini-ikäisistä sairastaa nykyään aknea, sairautta, jota ei esiinny metsästäjä-keräilijäpopulaatioissa.