Kuvittele itsesi metsässä.. mitä näet ympärilläsi? Todennäköisesti puita, pensaita, kukkia, sammalta, kiviä, hyönteisiä ja lintuja. Kutsumme lajien monimuotoisuutta metsäksi. Jos tavoitteesi on varmistaa, että metsä kukoistaa ja selviytyy, mitä tarvitset? Vettä? Ravinteita? Ei tietenkään! On absurdi ajatus mennä ja kastella metsää. Miksi tekisit niin, kun metsä voi pitää huolen itsestään? Jos pensas kuihtuu, tilalle tulee puita. Jos kasvi kuolee, jäkälä korvaa sen hiljalleen. Kaikki toimii harmonisesti.

Kuvittele itsesi 50 metrin päähän metsästä vehnäpellolle. Tämä pelto saa saman määrän vettä ja aurinkoa kuin viereinen metsä. Ero on siinä, että vehnäpelto koostuu vain yhdestä vehnälajikkeesta. Mitä tarvitaan huolehtimaan tästä pellosta? Tarvitaan jatkuvaa kastelua ja ravintoa koko alueelle. Miksi vehnäpelto tarvitsee sitä, mutta metsä ei, kun molemmilla on samat olosuhteet? Tämä johtuu siitä, että metsä koostuu lukuisista eri lajeista, kun taas vehnäpelto käsittää vain yhden lajikkeen.

Jos esimerkiksi juuri tähän vehnäpeltoon tulee tuholaisia, ei ole muita lajikkeita auttamassa toipumisessa ja täyttämässä vahingoittuneita alueita. Tuholaiset leviävät ja lopulta tarvitaan vahvoja myrkkyjä estämään leviäminen edelleen.

Metsä ja vehnäpelto ovat täydellinen vertaus hyvinvoivan ja epätasapainoisen ihon välillä. Hyvinvoiva iho on kuin metsä, jossa on monimuotoinen määrä mikrobeja, jotka elävät ja kukoistavat. Monimuotoisuus vähentää yksittäisten lajien mahdollisuuksia vallata liikaa tilaa iholta ja aiheuttaa esimerkiksi tulehduksia.

Valitettavasti yhä useammalla nykyihmisellä on vehnäpelto kasvoillaan. Iholta on kadonnut monimuotoisuus ja sen vuoksi sitä täytyy jatkuvasti kastella (hyaluronihappo) ja ravita (kosteusvoide), jotta iho toimisi jotenkuten kunnolla.

Tavoitteemme on erittäin yksinkertainen. Teemme kaikkemme, jotta voimme kasvattaa kuvitteellisen metsän kasvoillesi. Kun pyrimme lajien monimuotoisuuteen, iho pitää hyvää huolta itsestään. Tämä johtaa lyhyen ja pitkän tähtäimen tuloksiin ja lopulta optimaaliseen, hyvinvoivaan ihoon.